Türkiye'deki pet shop sayısı arttı

“Satın almayın sahiplenin” kampanyasına rağmen Türkiye’deki pet shop (pet şop) sayısı arttı. Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 yılı istatistiklerine göre yeni açılan 443 pet shop (pet şop) ile toplam sayı 2 bin 323'e ulaştı. Yaşanan bu yükselişin sokağa bırakılan evcil hayvan sayısını da artırabileceği belirtildi.

“Satın almayın sahiplenin” kampanyasına rağmen Türkiye’deki pet shop (pet şop) sayısı artışa geçti.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı istatistiklerine göre ev ve süs hayvanı satış yeri sayısı arttı. Ocak 2021'de bin 881 olan pet shop sayısı bir yılda 443 artarak 3 Ocak 2022 itibarıyla 2 bin 323'e yükseldi.

Geçen yıla göre 30 yeni pet shopun açıldığı İstanbul, 483 sayısı ile ilk sırada yer aldı. Geçen yıl bir satış noktası bulunan Isparta’da da pet shop sayısı 15'e yükseldi.

Daha önce hiç satış yeri bulunmayan Ardahan'da 2, Bitlis'te 3, Çankırı'da 4 ve Kilis'te de 1 pet shopun faaliyet gösterdiği öğrenildi. Sivas ve Kırklareli de ise pet shop sayısının azaldığı görüldü.

Milliyet gazetesinin haberine göre uzmanlar, sokak hayvanlarının sayısında yaşanan artışa dikkat çekti. Satın alınan hayvanların sokağa bırakılmasının en büyük faktör olduğu belirtildi.

2 bin 323 pet shoptan alınan hayvanlardan birinin bile sokağa bırakılmasının sokaktaki hayvan sayısında ciddi artışa yol açacağı işaret edildi. Pet shop artışında da Kovid-19’da eve kapananların evcil hayvan besleme arzusunun etkili olduğu kaydedildi.

Meclis Dilekçe Komisyonu’na ise son dönemde sahipli ve sahipsiz hayvanlarla ilgili çok sayıda başvuru yapıldı. Bursa'dan bir vatandaş, ev ve metruk bölgelerdeki kedi-köpek üretim yerlerinin kooperatifleştirilerek yasal zemine kavuşturulmasını istedi. Herkesin evde kedi-köpek üretmesinin önünün açılmasını talep etti.

Komisyon, dilekçeye verdiği yanıtta evlerde sadece ticarete konu edilmeyen ev ve süs hayvanları olabileceğini vurguladı.

# bursa # istanbul # türkiye # meclis # hayvan # ocak # üretim # Tarım