ABD'li senatör Biden'ı uyardı

Rusya defalarca reddetti, Avrupa ikna olmadı… Ukrayna bile “savaş paniğinden” rahatsız… Ancak Amerika Birleşik Devletleri işgal iddiasında ısrarını sürdürüyor. ABD Başkanı Biden, bir kez daha Rusya’nın her an saldırabileceğini ileri sürdü; Ukrayna'daki vatandaşlarını ülkeyi terk etme çağırdı. Öte yandan Rusya istihbaratı, Donbass’ta provokasyon uyarısı yaptı.

Ukrayna kışkırtmasında giderek yalnızlaşan Amerika Birleşik Devletleri, gerilimi arttırmaya dönük söylemlerini sürdürüyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın her an saldırabileceğini ileri sürerek, Ukrayna'daki vatandaşlarından ülkeyi derhal terk etmelerini istedi. Vatandaşların tahliyesi için Ukrayna'ya askeri birlik göndermeyeceklerini söyleyen Biden, "İşler her an çığırından çıkabilir. Putin bir şey yapmak zorunda" ifadelerini kullandı.

ABD’li senatör Bernie Sanders, Biden’ın Ukrayna üzerinden yürüttüğü savaş politikasını eleştirdi. Sanders, ABD’nin işgal ve savaş iddialarını sürekli tekrarlayıp, diğer yandan Rusya’nın NATO’nun genişlemesiyle ilgili endişelerini reddetmesinin iki yüzlülülük olduğunu söyledi:

- Putin, savaş tehdidinin sorumlusu olabilir, ancak ABD'nin, etki alanları ilkesini kabul etmediğinde ısrar etmesi ikiyüzlülüktür. ABD ve Ukrayna'nın daha derin bir güvenlik ilişkisine girmesinin her iki ülke için de çok ciddi maliyetleri olacak. Vietnam, Irak ya da Afganistan'daki savaşlar için pembe senaryolar çine yetkililere sorun. Washington'dan tanıdık davul seslerini her duyduğumda endişeleniyorum.

Öte yandan Rusya istihbaratı, krizin merkezi olan Donbass’ta provokasyon uyarısı yaptı. Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergei Naryshkin, Ukrayna istihbaratı ve Silahlı Kuvvetlerinin, Donbass'taki sınır hattında kışkırtma hazırlığında olduğunu söyledi.

ABD, İngiltere ve Kanada'dan Donbass’a tonlarca silah ve mühimmat sevk edildiğini hatırlatan Naryshkin, “provokasyonu, Suriye’deki “Beyaz Baretliler” tarzında belgelemeye hazırlanıyorlar. Bölgede çok uluslu cihatçı militan grupların ortaya çıktığına dair bilgiler dahi geliyor” ifadelerini kullandı.

Rusya İstihbarat Servisi Başkanı, ABD’nin işgal iddialarını da “iyi planlanmış bir provokasyon” olarak niteledi:

- İşgal planı diye bir şey söz konusu değil. Bu iddianın etrafında olup biten her şey iyi planlanmış bir provokasyon. Bu çok tehlikeli yalanın yazarlarını biliyoruz, hangi güç ve araçlarla artmaya devam ettirildiğini görüyoruz.

# abd # rusya # Ukrayna # Putin # suriye # savaş # senatör # Ukrayna Rusya