Şuşa Beyannamesi Resmi Gazete'de

Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin resmi müttefiklik düzeyine çıkaran Şuşa Beyannamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. İki ülkenin askeri ve güvenlik alanında ortak hareket etmesini içeren Beyannameyle, ilişkilerin güçlendirilmesi hedeflendi. Beyannamede Türkiye ve Azerbaycan'ı birleştiren Zengezur oridorunun açılmasının ilişkilere yapacağı katkı da yer aldı.

Türkiye Büyük Millet Meclis'te onaylanan Şuşa Beyannamesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Şuşa Beyannamesi'ni 15 Haziran 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev imzalamıştı.

Beyannameyle Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi amaçlandı. Azerbaycan ve Türkiye'nin askeri olarak birlikte hareket etmesini içeren beyanname için ikili ve çoklu formatlarda dayanışma ile karşılıklı yardım ilkelerinden yola çıkıldı.

İlkelerin Türkiye ve Azerbaycan'ın bağımsızlığı, egemenliği, toprak bütünlüğü, sınırlarının dokunulmazlığı gibi milli çıkarlara dayanan konularda olduğu ifade edildi.

Türkiye ile Azerbayacan'ı birleştiren Zengezur koridorunun açılması ve Nahçıvan-Kars demiryolunun ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağı belirtildi.

# türkiye # Resmi Gazete # erdoğan # Azerbaycan # cumhurbaşkanı # tbmm # kars # müttefik # Türkiye Büyük Millet Meclisi # İlham Aliyev # anlaşma # nahçıvan # Zengezur koridoru # Şuşa Beyannamesi