EYT için 5 formül masada

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyon ve Platform temsilcileri AK Parti ve MHP’li isimler Meclis’te bir araya geldi. Görüşmede emeklilik için 5 formül üzerinde durulduğu belirtildi. Bu formüller arasında kısmi emeklilik, sigorta süresi, kesintili emeklilik, geçici kesintilik alternatifi ve prim tamamlama modelinin yer aldığı ifade edildi.

Meclis’te Emeklilikte Yaşa Takılanlar için hareketlilik yaşandı. Mağduriyetlerin giderilmesi için çalışma yapılacağı belirtildi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyon ve Platform temsilcileri 16 Şubat’ta Meclis’te AK Partili ve MHP’li isimlerle bir araya geldi. Görüşmeye AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ve MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay katıldı.

EYT İÇİN İLK FORMÜL KISMİ EMEKLİLİK

Temaslarda, 5 formül üzerinde durulduğu belirtildi. Masadaki ilk seçenek “ kısmi emeklilik” formülü. Buna göre, 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar 10 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor.

İkinci seçenekte ise 1999 öncesindeki emeklilik şartları gündeme geliyor. Buna göre de kadınlarda 7 bin 200 gün, erkeklerde ise 9 bin gün sigortalılık süresini tamamlayanların, yaş şartına bakılmadan emekli olması mümkün olabilecek.

Üçüncü durumda ise sigortalıya emeklilik için “kesinti” seçeneği sunuluyor. Çalışan kişi kabul ederse, emeklilik için kalan yılları kadar her yıl için belli oranda kesinti yapılıyor.

EYT’liler için uygulanabileceği tartışılan modellerden biri de “ kesintili emeklilik” formülüne benziyor. Bu seçenekte de yine belirlenen oranda kalan yıllar için kesinti uygulanabilecek. Çalışan kişi emekli edilirken, kanunda belirlenen normal emeklilik yaşı tamamlandığında, daha önce uygulanmaya başlanan kesintiye son verilecek.

5’inci formülün ise “ prim tamamlama” olacağı belirtiliyor. Bu formüle göre, 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler için, ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5 bin ile 5 bin 975 prim günü isteniyor. Bunu tamamlayanların yaşı dikkate alınmazken, böylece emeklilik imkânı doğuyor.

# mhp # ak parti # tbmm # meclis # Emeklilikte yaşa takılanlar # eyt # son # Erkan Akçay # şubat # formül # Muhammet Emin Akbaşoğlu # kısmi emeklilik