Kemal Kılıçdaroğlu: ''NATO 21. yüzyılda demokrasinin bir güvencesi''

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Reuters haber ajansına konuştu. Dış politikada yaşanan gelişmeleri değerlendiren Kemal Kılıçdaroğlu, ''NATO 21. yüzyılda demokrasinin bir güvencesi'' dedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili de önemli ifadelerde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Reuters haber ajansına açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, henüz cumhurbaşkanı adaylarının netlik kazanmadığını ifade etti:

Cumhurbaşkanı adayının devlet deneyiminin olmasını, devleti tanımasını arzu ediyoruz; tarafsız olması gerektiğini söylüyoruz. Asıl yetkinin yürütme organında yani başbakanda olmasını, cumhurbaşkanının yetkilerinin büyük ölçüde kısıtlanması gerektiğinden yanayız. Cumhurbaşkanı kim olacak veya kim olmayacak onu daha sonra kendi aramızda oturup konuşacağız.

''TEKLİF GELİRSE KABUL EDERİM''

Kemal Kılıçdaroğlu, parlamenter sistem için bir araya geldiği beş parti genel başkanının kendisine adaylık teklif etmesi durumunda bunu kabul edeceği yönünde açıklama yaptı.

Elbette kabul ederim. Cumhurbaşkanlığı onurlu bir görev. Beş genel başkanın benim ismimi telaffuz etmesi her şeyden önce benim için onur. Ayrıca beş genel başkanın bana güven duyması anlamına geliyor, bu da benim için son derece önemli. Üç, benim sorumluluğumun arttığını bilmem lazım. Görev yaptığım sürede o beş genel başkana karşı sorumluyum ve onlara asla hayal kırıklığı yaşatmamalıyım.

Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın görevlerine devam edeceğini kaydetti.

''NATO 21. YÜZYILDA DEMOKRASİNİN GÜVENCESİ''

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dış politikada yaşanan gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin de içinde olduğu, son dönemde tartışılan NATO hakkında konuşan Kemal Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

Biz NATO’nun bir parçasıyız. Dolayısıyla kendimizi bu ittifakın dışında göremeyiz. Bu konuda taahhütlerimiz var. Biz NATO’yu sadece bir savunma aracı, kurumu olarak da görmüyoruz. NATO artık bugün 21’inci yüzyılda aynı zamanda demokrasinin de bir güvencesi. Rusya’yla ilişkilerimizin iyi olmasını isteriz. Ama biz Batı ittifakının bir parçası olmak isteriz.

Kılıçdaroğlu, NATO sisteminin dışında Rusya’dan alınan S-400 uzun menzilli savunma sistemini Türkiye’nin kime karşı kullanacağını ilk günden beri sorduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, alınan S-400’lerin depolarda beklediğini belirterek, doğru olanın NATO’yla entegre bir sistem olduğunu söyledi.

''HDP SAYGIN BİR SİYASAL PARTİDİR''

Kemal Kılıçdaroğlu, PKK'nın siyasi uzantısı HDP ile ilgili de konuştu.

HDP'nin ittifaka yakınlığının tartışıldığı dönemde Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

Şunun altını çizeyim, bugün Türkiye’de tüm siyasi partilerle görüşen tek parti biziz. Bütün siyasal partilerle ilişkilerimizi sürdürürüz. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır ve HDP saygın bir siyasal partidir; dolayısıyla da onlarla da ilişkilerimiz var.

''KAVALA VE DEMİRTAŞ BOŞUNA TUTULUYOR''

Kemal Kılıçdaroğlu, tutuklulukları devam eden Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

İkilinin hapishanede boşuna tutulduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Osman Kavala da Selahattin Demirtaş da hapishanede boşuna tutuluyor. Yasalara, hukuka aykırı olarak tutuluyorlar. Bir insan düşüncelerinden ötürü yargılanmamalı ve hapse atılmamalı. Eğer siz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını Türkiye’de uygulanabileceğine dair anayasamızı değiştirmişseniz, hukuk sistemini buna uygun hale getirmişseniz, ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararı ben uygulamam’ diyemezsiniz.
# istanbul # chp # ankara # türkiye # rusya # pkk # hdp # İyi Parti # kemal kılıçdaroğlu # haber # millet ittifakı # nato # meral akşener # Devlet # batı # savunma # Reuters # son # selahattin demirtaş # osman kavala # cumhurbaşkanlığı adaylığı