Şentop' dan siyasi yasak açıklaması: Siyasi yasak kapsamı değiştirilmeli mi?

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, muhalefetin erken seçime ilişkin açıklamaları ile ilgili konuştu. Şentop, seçimlerin normal tarihinin 18 Haziran 2023 olduğunu belirtti. Meclis Başkanı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki siyasi yasak kararını da değerlendirdi.

Meclis Başkanı Şentop parlamento muhabirleriyle bir araya geldi. 2022 yılı değerlendirme toplantısı yapan Şentop, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Muhalefetin erken seçim iddialarına ilişkin sorulara cevap verdi:

- Seçimlerin normal tarihi 18 Haziran. Seçimlerin öne alınmasıyla ilgili karar yetkisi hem mecliste hem cumhurbaşkanlığında var. 6 Nisan'dan önce seçim kararı alınmasını beklemiyorum.

Şentop, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki siyasi yasak kararını da değerlendirdi. Hakaret dosyalarında siyasi yasağın kaldırılmasına yönelik tartışmaya ilişkin fikrini paylaştı:

- Anayasaki hüküm bazı suçları sayıyor. Yüz kızartıcı suçlar özellikle. Bazılarını saymıyor. Bir yıl üzeri suçlar için bu yasağı getiriyor. Burada bir anayasa değişikliği yapmak gerekir. Ama hakareti niye kapsam dışı tutmak gerekir diye soruyorum. Şahsa mahsus düzenleme olur o halde. Burada daha süreç var sonuçta. Kesinleşmiş hukum yok.

PKK'nın siyasi uzantısı HDP'liler hakkında fezlekeleri de değerlendirdi Meclis Başkanı. Milletvekilliği makamının bir zırh olarak kullanılmasını eleştirdi:

- Kesin hüküm varsa vekil adayı olamaz. Ama şu an vekillik zırh olarak kullanıp suçları korumak üzere vekillik bir anlamda kötüye kullanma istismar etme yaklaşımı var. Dosya sayısı bunu ortaya koyuyor. Vekillerin bu tür dosyalardan açılmaması gerekir. Şu anda vekilliği devam eden vekillik statüsündeki.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# mustafa şentop # ekrem imamoğlu # siyasi yasak