Macron'un Türkiye düşmanı sicili

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimi adaylarından diğeri de mevcut Cumhurbaşkanı Emanuelle Macron. ABD güdümlü Atlantik kampının temsilcisi olan Macron, Türkiye karşıtı birçok adıma imza attı. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin egemenliğini yok sayan Macron, PKK-YPG’yi destekledi, soykırım yalanınının sözcülüğüne soyundu. Macron'un Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı hakarete varan açıklamaları da akıllarda...

Doğu Akdeniz, Suriye, Karabağ, Afrika ve hatta Avrupa'da Türkiye karşıtı adımlara imza attı. Fransa’da ikinci tur seçimlerinde Marine Le Pen ile yarışacak olan Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye düşmanı siyasetlerin başını çekti.

Macron yönetimindeki Fransa; Doğu Akdeniz'de ABD, İsrail, İngiltere, Yunanistan ve GKRY gibi ülkelerin katılımıyla düzenlenen ve Türkiye'den “intikam” alma senaryolarının işlendiği 'Nemesis', 'Nobel Dina', 'Medusa' gibi tatbikatlara katıldı.

10 Eylül 2020’de Fransa öncülüğünde Korsika Adası’nda 7 Avrupa ülkesinin katıldığı "Türkiye karşıtı” MED7 zirvesi toplandı. Zirvede konuşan Macron, "Avrupa’nın bir bütün olarak Türkiye’ye karşı daha net ve birleşik bir duruşa ihtiyacı var." dedi.

ABD güdümlü Atlantik'in temsilcisi olan Emanuelle Macron yönetimindeki Fransa'ya ait savaş gemisi, 10 Nisan 2021’de Libya'ya giden Türk kargo gemisine müdahale etmeye çalıştı. Bölgeye gelen Türk savaş gemisiyle boy ölçüşemeyince kaçtı. 15 Nisan 2021'de ise Fransız araştırma gemisi L'atalante, Yunanistan'ın isteğiyle Türk kıta sahanlığına girmeye çalıştı.

Libya'da darbeci general Halife Hafter'in başkent Trablus'u kuşattığı 14 ay boyunca en önemli destekçisi Fransa oldu. Fransa, BM'de onayladığı silah ambargosuna rağmen Hafter'e silah, asker ve sahra altından cihatçı bile gönderdi.

1 Ağustos 2020'de Fransa ve GKRY arasında “Savunma Alanında İşbirliği Anlaşması” imzalandı. Anlaşma karşılığında Fransızlar, Rum tarafındaki hava üsleri ve limanları kullanma imtiyazı kazanırken, Rumların Doğu Akdeniz'deki korsanlık faaliyetlerine kalkan olma garantisi verdi.

8 Ekim 2021'de Fransa ve Yunanistan arasında “Savunma ve Güvenlik Alanlarında İşbirliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması” imzalandı. Yunanistan'a Türkiye'ye karşı kullanmak üzere 24 adet Rafale savaş uçağı ile 3 adet Belharra sınıfı fırkateyn satılması kararlaştırıldı.

Macron Türkiye'yi hedef alan soykırım yalanın da sözcülüğünü yaptı. Türkiye'yi soykırım ile suçlayan Macron, 6 Şubat 2019'da 1915 olaylarının yıl dönümü olan 24 Nisan'ı 'Ermeni Soykırımını Anma Günü' ilan ettiğini açıkladı. Ocak 2020’de ise ‘Ermeni Soykırımı’ inkarının cezalandırılması için hukuki çalışma yaptıklarını duyurdu.

Fransa'nın mevcut Cumhurbaşkanı, Karabağ'da Türkiye ve Azerbaycan'ın karşısında Atlantik'in ise her zamanki gibi yanındaydı.

25 Kasım 2020'de Fransız Senatosu, sözde "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni" tanıyan kararı onayladı. Azerbaycan-Ermenistan gerilimi yükseldiğinde Erivan'a destek açıklamaları yapıldı. Macron “Azerbaycan, Ermenistan sınır bölgelerinden çekilmeli.” çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Türkiye karşıtlığı bununla sa sınırlı kalmadı. Mart 2018 ve Nisan 2019'da Elysée Sarayı’nda Suriye Demokratik Güçleri'nden bir heyeti kabul eden Macron, SDG'ye “aktif destek” sözü verdi. Fransız istihbaratının da MAcron'un bilgisi ve onayı ile PKK/PYD'ye destek olduğu ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Macron'un hedefindeydi. Fransız basınına ‘ dünya lideri’ olmak sanıldığı kadar ‘havalı’ değil diye konuşan Emanule MAcron, buna örnek olarak, “Erdoğan ile on günde bir konuşmak zorunda olan benim.” ifadelerini kullandı.

# abd # türkiye # pkk # suriye # türk # fransa # doğu akdeniz # Mavi Vatan # seçim # avrupa # dünya # Macron # doğu # fransa seçim