Erdoğan 3'lü mutabakatı ''zafer'' olarak yorumladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Liderler zirvesi dönüşü önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusundaki geri adımlarını "zafer" olarak yorumladı. Yunanistanla yaşanan gerilimi de değerlendiren Cumhurbaşkanı, "NATO zirvesinde bizi barıştırmak istediler. Şu anda böyle bir şey düşünmüyoruz dedik" dedi. Erdoğan, Suriye'nin kuzeyine yapılması planlanan harekat ile ilgili de "vakti saati geldiğinde gerçekleştiririz." mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Madrid'deki NATO liderler zirvesinden döndü. Cuma namazı çıkışı yaptığı açıklamada da gündeminde İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda değiştirdiği tutumu vardı. Geri adımı " zafer" olarak niteledi.

- Son bu NATO Zirvesi gerçekte ülkemizin özellikle terörle mücadele bunun yanında diğer NATO o ülkeleriyle olan birlikteliği ve tabi son olarak önümüze getirilen İsveç, Finlandiya üyeliği. Tabi bunu bazıları önümüze üyelik olarak getiriyorlar. Bu sadece bir davet sürecidir. Ve bizler bu davete şu anda evet demiş olduk


Davetin şartları olduğunu belirten Erdoğan, zirvedeki görüşme trafiğinin ayrıntılarını da anlattı:

- Ama bu davetin bazı tabi şartları var ve bu şartlarımızı da sözleşmenin içine yerleştirdik ve bu sözleşmeler birlikte de NATO zirvesine gittiğimiz ilk gün dörtlü bir görüşme gerçekleştirdik.
- Neydi bu şartlar bugüne kadar AB buy işi hep PKK ile geçiştirdi. Biz ise hayır dedik. artık bu PKK ile kabul edilebilecek terör mücadelesi değildir. Artık burada PYD, YPG ve FETÖ terör örgütlerini de bu sözleşmenin içine yerleştirmemiz gerekiyor. Tabi biz yan çizmeye kalktılar. Biz kendilerine dedik ki kırmızı çizgimizdir. Bunu eğer kabul etmeyecek olursanız buradan bu anlaşmaya evet diyemeyiz. Bu şekilde dönersiniz.


Görüşmeler neticesinde Türkiye'nin şartlarının kabul edildiğini belirtti:

- Tabi burada bunun yazılı bir metne girmiş olması hele hele NATO sözleşmesinin mutabakat zaptının içine özellikle PKK'nın dışında YPG PYD ve FETÖ terör örgütü olarak bunun yerleşmiş olması bizin bu süreçten nasıl bir başarıyla çıktığımızın en güzel ifadesidir.


Ve Yunanistan ile yaşanan gerilim. Erdoğan Yunanistan'ın ihlallerine de dikkat çekti. konunun NATO zirvesinde de gündeme geldiğini söyledi.

- Yani bizim Yunanistan ile savaşa girelim derdimiz yok. Ancak Yunanistan verdiği sözlerde durmuyor. Yani şurada çok kısa bir sürede 147 kere hava ihlali yaptılar. E şimdi biz eğer komşuysak dostsak barış içinde yaşamak istiyorsak bizim hava sahamızı 147 kere niye ihlal ediyorsunuz? E benim hava kuvvetlerim de size gerekli olarak görüntüyü görselliği verecektir.


Atina ile görüşme önerilerine de "Şu anda düşünmüyoruz" diyerek kapıyı kapattı:

- Burada Miçotakis sadece yani hakkı teslim etmiştir diyeyim. Ama bir çok liderler, bilmiyorum kim sufle etti, bizi barıştırmak için çok gayret sarf ettiler. Dedik ki şu anda böyle bir şey düşünmüyoruz. Ama gelecek ne getirir ne götürür bilmiyorum. Buna göre bakar değerlendirme yaparız.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve dönüşü yolculuğunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye'nin kuzeyine yapılması beklenen operasyonla iligli "Hiç telaşa gerek yok. Aceleye gerek yok. vakti saati geldiğinde gerçekleştiririz.
- Malum, bir taraftan Irak’ın kuzeyindeki çalışmalarımız, bir taraftan yine aynı şekilde Suriye’nin kuzeyinde, Afrin’de vesaire çalışmalarımız var. Ama tabii şu ana kadar anlaşılanın veya anladığınızın ötesinde beklentiler var. Onun da farkındayım. Biraz sabırlı olursak, biz şu anda peyderpey yürüttüğümüz operasyonların fevkinde olanı da inşallah en güçlü şekilde vakti saati geldiğinde gerçekleştiririz.
# türkiye # yunanistan # erdoğan # cumhurbaşkanı # isveç # Cuma # nato # görüşme # madrid # Atina # ilk # zirve # son # geri adım # gerilim # zafer # finlandiya # miçotakis